Door: Ria Poulsen
Ben je van plan om tijdens je Andalusië vakantie een bezoek te brengen aan Renaissance stad Jaén? Ga dan niet alleen naar de prachtige kathedraal in Renaissance stijl, maar ook naar de Arabische baden van Jaén! De baden dateren uit te elfde eeuw, toen Jaén nog in handen was van de Moren. En zijn lange tijd met aarde opgevuld en verstopt geweest onder een zestiende eeuws paleis. Hierdoor zijn ze grotendeels bewaard gebleven. Tegenwoordig zijn het waarschijnlijk de grootste te bezoeken Arabische baden in Spanje.
Op deze pagina schrijf ik meer over de geschiedenis, ligging, openingstijden en meer van de Arabische baden van Jaén.
De Arabische Baden van Jaén (in het Spaans: baños árabes en in het Arabisch: hammam) zijn te bereiken via het Palacio de Villardompardo. Dit paleis is in de zestiende eeuw gebouwd door de familie Torres en wordt daarom ook wel het Palacio de los Torres genoemd. Bij de bouw van hun paleis heeft familie Torres de hammam uit de elfde eeuw op laten vullen met aarde, om hun huis er vervolgens bovenop te laten bouwen.
Bij renovatiewerkzaamheden in het begin van de 20 ste eeuw zijn delen van de Arabische baden weer tevoorschijn gekomen. Om in de daarop volgende jaren geheel opgegraven te worden.
Ik heb wel eens eerder Arabische baden gezien, maar meestal was er dan alleen nog maar één ruimte over. In deze hammam zijn echter alle ruimtes bewaard gebleven: de kleedkamer, de ruimte met het koude bad, de rust zaal én het vertrek met het warme bad en de sauna.
Met een oppervlakte van 450 vierkante meter zijn de Arabische baden van Jaén waarschijnlijk de grootste te bezoeken Arabische baden in Spanje. Er valt helaas geen warm daglicht meer binnen via de gekleurde glazen in het gebogen sterrenplafond. En ook de warme kleuren op de muren zijn verdwenen. Maar toch kan ik me helemaal voorstellen hoe jong en oud hier vroeger naar toe kwam om er het stof en zweet van een hele week van zich af te schrobben en als een ander mens de hammam weer te verlaten…
Toen Jaén in 1246 in door Christenen zijn veroverd, zijn de Arabische Baden nog even in gebruik gebleven. Maar in de loop van de vertiende eeuw kregen de baden een nieuwe functie: die van leerlooierij. Totdat zij zoals gezegd in de zestiende eeuw onder de grond verdwenen en om plaats te maken voor het Villardompardo paleis.
In 1913 zijn de Arabische baden van Jaén weer ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan het voormalige paleis. Zij waren niet de enige Arabische baden in Jaén, maar zijn wel als enige bewaard gebleven. Van de andere vier vroegere hammams in Jaén zijn alleen nog maar brokstukken teruggevonden. Vanaf 1931 staan de baden op de Spaanse lijst van historische monumenten.
Als je eerst de kathedraal van Jaén (aan de Plaza de Santa Maria) bezoekt, kun je via de Maestra Martinez de Molina straat naar de Arabische baden van Jaén wandelen. Dit is een gezellige smalle straat met op de grond zwarte en witte tegels van marmer.
Waarin talrijke barretjes en winkeltjes liggen. In deze straat bevindt zich ook het toerisme bureau van Jaén. Aan het einde van de Maestra Martinez de Molina straat ligt aan de rechter kant het Villardompardo paleis, aan de Plaza Santa Luisa de Marillac.
Adres: Plaza Santa Luisa de Marillac, 23004 Jaén
Openingstijden: zondag 9-15 uur; maandag gesloten; dinsdag t/m zaterdag 9-22 uur
Entree: gratis
Website: www.bañosarabesjaen.es
De drie Renaissance steden in de provincie Jaén zijn echter niet alléén mooi voor hun Renaissance bouwwerken. Dus hier een kort overzicht van wat je ook niet mag missen in Jaén, Úbeda en Baeza en de omgeving ervan:
Ben je op zoek naar een georganiseerde rondreis naar Renaissance stad Jaén? Kijk dan eens naar deze individuele rondreis:
De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door Andalusië. Die je onder meer meeneemt naar Renaissance stad Jaén. En waarbij je overnacht in kleine charmehotels. De reis kan naar wens aangepast worden.