Blijde gezichten tijdens street parade Tuna festival Eindhoven   

Afgelopen vrijdag was ik te vinden bij de street parade van het Tuna Festival in Eindhoven. Waar ik heb genoten van de Spaanse stemming: Spaanstalige serenades, die begeleid werden door gitaar, tamboerijn en dans. Wat was het heerlijk om in Nederland te kunnen genieten van een echte Spaanse traditie!

Volle terrassen en blijde gezichten tijdens de street parada van het Tuna Festival in Eindhoven

Mijn eerste Tuna ervaring

Toen ik als student samen met een Peruviaanse vriendin in Granada woonde, kregen we af en toe bezoek van Sergio. Al tokkelend op zijn gitaar speelde hij Spaanse smartlappen. Want hij was een Tuno. En had de liedjes geleerd in de Tuna band van zijn universiteit. Ik was onder de indruk. En vond het Tuna gebeuren een erg gezellig fenomeen.

Een Tuna festival in Eindhoven!

Bijna twintig jaar later lees ik dat er in Eindhoven een Tuna Festival plaatsvindt. En denk ik met weemoed terug aan Tuna zanger Sergio.

Het Tuna Festival in Eindhoven duurt drie dagen. En bestaat uit een street parade (vrijdag middag), optredens in café's in Stratumseind (vrijdag avond) en voorstellingen in de grote tent op de Markt (zaterdag en zondag).

Drie Spaanse Romeo's geven al tokkelend een serenade tijdens het Spaanse muziekfestival in Eindhoven

Naar de street parade

Het begint helemaal te kriebelen als ik over het Tuna Festival in Eindhoven lees. Hier wil ik bij zijn! Dus charter ik een vriendin om op vrijdag middag samen naar de street parade (in het Spaans: Pasa calles) van de Tuna bands in Eindhoven te gaan. Op de hoek van de Nieuwstraat en de Markt vinden we een perfect plekje op een terras.

Om 16 uur beginnen de Tuna bands langzaam vanaf het begin van de Nieuwstraat richting Markt te trekken. Terwijl ze zingen, tokkelen op gitaren en slaan op tamboerijnen. Op diverse plekken onderweg houden ze stil en geven ze optredens voor het publiek.

Voetjes van de vloer tijdens de street parade van het Tuna Festival in Eindhoven

Ik word helemaal vrolijk van deze muziek. En met mij de vele andere mensen op de terrassen. Om me heen zie ik blijde gezichten en mensen die enthousiast meeklapepen op de serenades van de Tuna bands. Een enkeling waagt het zelfs om met een Tuno te dansen. 

Ik geniet van de vrolijke optredens van de Tunas uit onder meer Granada, Almería en Madrid. Wat geweldig om zo een typische Spaanse traditie in Nederland mee te kunnen maken!

Korte info over de Tuna in Spanje

Het ontstaan van de Tuna

Een Tuna is een groepje studenten van een bepaalde universiteit en faculteit (bijvoorbeeld Rechten of Medicijnen) dat al zingend en dansend verhalen vertelt. Veelal zijn het liefdesverhalen, om jongedames mee het hof te maken.

Vanaf het moment dat er in Spanje in de dertiende eeuw universiteiten waren, heeft de Tuna al bestaan. Studenten vormden toen broederschappen. Om samen op te komen voor hun rechten. En samen te kunnen reizen. Van huis naar universiteit, maar ook naar de vele leermeesters.

De Tunos zingen niet alleen, maar dansen ook tijdens het Tuna Festival in Eindhoven

Om onderweg eten en onderdak te kunnen betalen, namen ze wat gitaren en tamboerijnen mee en gingen ze liefdesliedjes zingen. In bars of op straat. Of voor een specifieke dame, als een rijke heer hen hiervoor betaalde. Zij werden Spanje’s nieuwe troubadours.

Verschillende kleuren

Traditiegetrouw heeft iedere faculteit zijn eigen kleur. Die terug te zien is in de fluwelen kleding van de Tunos (stammend uit de zeventiende eeuw, de Spaanse Gouden Eeuw).

Zo is Rechten bijvoorbeeld rood, Medicijnen geel, Diergeneeskunde groen en Letterkunde lichtblauw.

Voor mannen... én vrouwen

Oorspronkelijk bestonden Tuna groepen alleen uit mannen. Maar
tegenwoordig hebben vrouwelijke studenten ook hun eigen Tunas opgericht.

Op het Tuna festival in Eindhoven waren twee Tunas met vrouwen. 

Vrouwelijke tunas tijdens het Tuna Festival in Eindhoven 2016

Korte info over het Tuna Festival in Eindhoven

In 1964 richten studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven de eerste Tuna in Nederland op: Tuna Ciudad de Luz (Tuna Stad van Licht). Dit is de eerste Tuna buiten de Spaanstalige wereld. In 1982 wordt vervolgens een Tuna voor vrouwen opgericht: Tuniña.

Samen organiseren deze twee Nederlandse Tuna groepen in 1986 voor de eerste keer het Tuna festival in Eindhoven. Een festival waarbij verschillende Tuna groepen het tegen elkaar opnemen.

Muziekgroepen trekken zingend door de Nieuwstraat tijdens de Pasa calles van het Tuna Festival in Eindhoven

Het muziekfestival is een groot succes in 1986. En wordt sindsdien regelmatig georganiseerd in Eindhoven. In de jaren dat er geen groot Tuna Festival plaatsvindt, wordt er een Noche de Tuna georganiseerd. Waarbij een viertal Tuna groepen tegen elkaar strijden voor de titel Beste Tuna. 

In 2016 heeft het Twaalfde Tuna Festival in Eindhoven plaatsgevonden.

Meer informatie

Meer informatie over het Tuna festival in Eindhoven vind je op de website www.tunafestival.nl.

Foto's: Ria Poulsen