Door: Ria Poulsen
Castros in Galicië (Noord-Spanje) zijn kleine ommuurde Keltische nederzettingen met ronde huizen die veelal dateren van voor de Romeinse tijd. Het waren zelfvoorzienende nederzettingen die leefden van veeteelt, visserij, pottenbakkerij en metaalwinning waarmee ze gereedschappen en dergelijke maakten. De castros zijn prachtig gelegen, op een door bossen omgeven bergtop of aan de zee, zodat vijanden van veraf al goed te zien waren.
Alleen vanwege de ligging vind ik het al prachtig om deze archeologische parels die zoveel vertellen over het verleden van Galicië te bezoeken!
Zelf heb ik tijdens mijn vakantie in Galicië de Castro de Baroña plus Castro da Cidá in het noordelijke deel van de Rías Baixas bezocht, plus de verder naar het zuiden gelegen Castro de Troña.
Dit zijn echter lang niet alle castros die deze regio in het noordwesten van Spanje rijk is, want Galicië herbergt meer dan 3.000 castros, al is een groot deel ervan niet opgegraven.
De bekendste castro van Galicië is bijvoorbeeld de Castro de Monte Santa Trega bij de uitmonding van de Miño rivier in de Atlantische Oceaan.
En de compleetste castro van Galicië is de Castro de Viladonga in het binnenland van Galicië. Op deze pagina vertel ik meer over de castros die ik zelf bezocht heb:
De Castro de Baroña bevindt zich ongeveer 4 kilometer buiten Porto do Son in het Rías Baixas gebied en is gebouwd op een rots die uitsteekt in de Atlantische Oceaan.
Toen ik er was, waaide het er zo hard, dat ik bang was om de zee in te waaien als ik op de rots ging staan!
Dus ik heb deze oude Keltische nederzetting bewonderd vanaf de wat hoger gelegen rotsen bij de zee.
Er is overigens geen officiële parkeerplaats bij deze castro in Galicië, maar je kunt je auto makkelijk parkeren langs de kant van de rustige zijweg waar het pad naar deze bijzondere Keltische nederzetting in Noord-Spanjeaan ligt.
Hier vind je overigens ook een informatiecentrum plus een bar/restaurant (in het groene gebouw ietsje verderop).
De Castro da Cidá is gelegen bij het uitzichtpunt Miradoiro da Sa Rá, van waaruit je een prachtig uitzicht op natuurpark Corrubedo plus op het rivieruitmondingsgebied van de Ría de Arousa.
Vanaf dit uitkijkpunt met indrukwekkende grote rotsen ga je te voet verder naar de nog iets hoger gelegen Castro de Cidá. Het mooie van deze opgeknapte Keltische nederzetting vind ik dat bij de restauratiewerkzaamheden ook een deel van de omwalling is gebouwd, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de castro’s ommuurd zijn geweest.
Bovendien is deze castro prachtig gelegen: boven op een bergtop en met een panoramisch uitzicht over de zee én het omliggende groene berglandschap!
*Tips*
1. Wandel vanuit het uitzichtpunt van Sa Rá via een enorme lange loopbrug naar het vlakbij gelegen Parque Preurbano de San Roque. In het park bevindt zich uitzichtpunt Miradoiro do San Roque, zijn een paar castro huizen nagebouwd en kun je tussen de bomen lopen….
2. Bezoek op weg van Castro de Baroña naar de 17 kilometer verder naar het zuiden gelegen Castro de Cidá de Dolmen van Axeitos plus de duinen van Corrubedo die deel uitmaken van natuurpark Corrubedo, waar je ook mooi kunt wandelen.
3. In de buurt van Castro de Cidá heb ik geluncht bij restaurant Matadero Asador (gemeente Ribeira). Het restaurant ligt niet mooi, op een industrieterrein, maar heeft een gezellige moderne inrichting. Bovendien is het eten er goed en is het restaurant al open vanaf 12.30 uur (tot 16.30 uur). Zelf heb ik van de kaart besteld (Pimientos de Padrón plus spare ribs), maar je kunt er ook een dagmenu (=menú del día) nemen.
De castro de Troña ligt op 10 minuten rijden van kuurplaats Villa Termal Balneario de Mondariz, op de hoogte van Vigo, en is eveneens prachtig gelegen op een bergtop die omgeven wordt door bossen, en tegelijkertijd dichtbij 2 rivieren.
Wat ik opvallend vond aan deze castro in Galicië, is dat de huizen van deze zelfvoorzienende ommuurde nederzetting, die bewoond is geweest van ongeveer 600 v.Chr tot 100 n.Chr., rond de bergtop zijn gebouwd en dat de vlakke bergtop zelf als centraal plein heeft gediend.
Veel later, in de zeventiende/achttiende eeuw, is er op deze bergtop een kleine kerk gebouwd, waar tegenwoordig nog steeds iedere laatste zondag van de maan een mis gehouden wordt.
Andere castros die ik onderweg tegen ben gekomen, maar waarvoor ik helaas geen tijd had om te bezoeken, zijn verder: