Door: Ria Poulsen
De aan de Golf van Biskaje gelegen regio Asturië in Noord-Spanje, die gekenmerkt wordt door een groen berglandschap met grazende koeien en die bovendien nooit in handen van de Moren geweest is, kent vele eeuwenoude tradities.
Veel tradities horen bij een dichtbij de Atlantische Oceaan gelegen bergcultuur met koude winters.
Lijkt het jou wat om meer over deze tradities te weten te komen als je op vakantie in Asturië bent? Ga dan op pad met iemand van de lokale bevolking. En bezoek lokale bedrijven!
Via dergelijke activiteiten, die een perfect voorbeeld zijn van duurzaam toerisme in Spanje, proef je het échte Asturië!
Je leert de geschiedenis en gewoontes van deze regio beter kennen, draagt bij aan het behoud van tradities en steunt bovendien de lokale bevolking!
Lees hier meer over de volgende duurzame activiteiten in Asturië:
In het boek “Duurzaam door Spanje” schrijft reisjournaliste Marion Hoogwegt veel uitgebreider over een deel van de bovengenoemde activiteiten. Én over nog veel meer duurzame activiteiten in Spanje.
Wil je meer over de Noord-Spaanse cider cultuur te weten komen en naast traditionele cider ook nieuwe soorten ciders proeven? Bezoek dan cidermakerij Viuda de Angelón in Nava als je op vakantie in Asturië bent.
Deze biologische cidermakerij ligt in Asturië ‘s belangrijkste cider-productiegebied (rond de plaatsen Nava, Villaviciosa en Gijón). En is een van de meest innovatieve cidermakerijen. Naast traditionele cider maakt zij bijvoorbeeld ook een Sidra Brut (een soort appelchampagne) en Rosé Sidra (een soort rosé appelwijn zonder bubbels).
Bovendien is er een klein museum met oude gebruiksvoorwerpen die laten zien hoe vroeger cider gemaakt werd.
In principe zijn de rondleidingen door deze cidermakerij in Nava in het Spaans. Maar je kunt er ook een rondleiding en proeverij in het Engels krijgen als je dit van tevoren aangeeft.
Let op! Op pagina 232 t/m 239 van het boek “Duurzaam door Spanje” lees je meer over de cider-cultuur in Asturië en de innovatieve cidermakerij in Nava.
Kaas maken is een van de vele tradities in Asturië. Er is zelfs een kaas die er al meer dan 700 jaar gemaakt wordt!
Ik heb het over de zogenaamde Casín kaas (in het Spaans: Queso Casín) uit Caso, een dorp in het hart van natuurpark Redes, op een uur rijden van nationaal park Picos de Europa.
Het is een van de oudste kazen van Spanje, die gemaakt wordt van de melk van Asturiaanse Casina bergkoeien en die maandenlang houdbaar is.
Wil je zien hoe deze kaas uit de bergen van Asturië gemaakt wordt? Bezoek tijdens jouw Noord-Spanje vakantie dan zeker ook het dorp Caso! Hier is de Asturiaanse Marigel meer dan 30 jaar geleden begonnen de Casín kaas weer te produceren.
Naast de kaasfabriek heeft Marigel bovendien een klein hotel geopend (Agriturismo Reciegos). Zodat hotelgasten makkelijk een kijkje achter de schermen kunnen nemen in haar kaasfabriek. En tegelijkertijd kunnen genieten van de schoonheid van natuurpark Redes.
Let op! Op pagina 217 t/m 222 van “Duurzaam door Spanje” lees je meer over Marigel en de Casín kazen.
Of wat zeg je ervan om samen met een local een wandeling naar dorpen in natuurpark Redes te maken en meer te weten te komen over hoe de lokale bevolking er eeuwenlang geleefd heeft?
Mario woont in het dorpje Laviana (natuurpark Redes) waar hij samen met partner Pilar de educatieve tuin Güerta Escuela La Llera runt. Hier kun je leren hoe je duurzaam tuiniert, kookt met seizoensgroenten en cider maakt.
Maar wat me als buitenlander het meeste aanspreekt, zijn Mario's etnografische wandelingen door dorpjes in natuurpark Redes. Watt een fantastische manier om het échte leven in Asturië te proeven is dit!
Mario neemt je mee naar kleine musea, typische bouwwerken en kleine bedrijven die traditionele ambachten uitoefenen. Bijvoorbeeld naar houtbewerkers die traditionele Asturiaanse houten klompen maken. En vertelt onderweg over de geschiedenis, tradities en cultuur in Asturië. Spreekt deze duurzame activiteit in Asturië je aan? Neem dan contact op met Mario!
Let op! Op pagina 225 t/m 230 van het boek “Duurzaam door Spanje” lees je meer over Mario, de educatieve tuin en wandeling met een local in natuurpark Redes.
Een van de dingen die me werkelijk fascineren in Asturië, zijn de oude sporen van dinosaurussen die tussen de kustplaatsen Gijon en Ribadesella gevonden zijn.
Bij de excursie "Wandelen met dinosaurussen" ga je samen met de Nederlandse Asturië specialist Debora van IntoAsturias naar het Dinosaurus museum van Asturië. En vervolgens gaan jullie op zoek gaan naar voetsporen van dinosaurussen aan de Dinosaurus Kust.Om af te sluiten met een lunch in een visrestaurant in een idyllisch vissersdorp.
En gaan jullie met kinderen op vakantie naar Noord-Spanje? Kijk dan eens naar de kinderexcursie "Terug naar de prehistorie". De Nederlandse Debora neemt je dan een hele dag mee op stap. Naar de dinosaurussporen én naar grotten met prehistorische grotschilderingen...
Een duurzame activiteit in Asturië die je mee terug neemt naar het verre verleden van dit gebied in het noorden van Spanje...
Heb je altijd al eens een bruine beer in zijn natuurlijke habitat willen zien? Dat kan in het Somiedo natuurpark in Asturië! In de bossen en bergen van Asturië leven tegenwoordig meer dan 300 bruine beren (Osos Pardos). En het bestand neemt nog steeds toe.
Het is niet makkelijk om een bruine beer met eigen ogen te zien. Maar met veel geduld en een ervaren lokale gids is de kans wel groot.
De Spaanse Sofia heeft samen met haar ouders een nomaden-bestaan geleid in dit prachtige berggebied in Noord-Spanje. Waarbij ze in de winter met familie en schapen in de vallei woonde en in de zomer hoog in de bergen. Als er iemand natuurpark Somiedo goed kent, dan is zij het dus wel! Evenals haar collega.
De Engelstalige gids kan je in geuren en kleuren vertellen over de de bruine beren én de vele andere dieren en planten in dit prachtige groene natuurpark in Asturië.
Dus ook als je niet persé een bruine beer hoeft te zien, kan ik je warm aanraden om samen met een lokale gids een wandeltocht door natuurpark Somiedo te maken. Of het natuurpark en zijn sterrenhemel te beleven als het donker is... Neem hiervoor contact op met de Nederlandse Debora van IntoAsturias. Zij regelt het graag voor je!
Let op! Op pagina 208 t/m 214 van het boek “Duurzaam door Spanje” lees je meer over Sofia, haar outdoor bedrijf en natuurpark Somiedo.
Wist je dat in Aasturië het oudste en zuiverste pony-ras ter wereld leeft? Ik heb het over de Asturcón: een kleine stevige pony die leeft in de bergen en gewend is aan koude winters. Het is een afstammeling van de prehistorische paarden die je kunt zien op de muurschilderingen in de Altamira grot.
Het merendeel van dit beschermde pony-ras leeft in de Sierra del Sueve, in een Asturiaans landschap van bergen, bossen, groene velden waarop groeien grazen en veel mist.
Dus wil je tijdens je vakantie in Asturië ’s werelds oudste pony-ras in zijn natuurlijke habitat bewonderen? Ga dan wandelen, fietsen of paardrijden in de Sierra del Sueve! Dan kom je gegarandeerd een kudde Asturcones tegen.
Of ga op de derde zaterdag van augustus naar het dorp Espineres. Als er het jaarlijkse Feest van de Asturcón gehouden om meer bekendheid aan dit pony-ras te geven. En daarnaast zijn er nog andere evenementen waarop je kennis kunt maken met deze Asturiaanse bergpony.
Let op! Op pagina 232 t/m 239 van het boek “Duurzaam door Spanje” lees je meer over deze pony in Asturië.
Wist je dat in deze regio in Noord-Spanje een onderwater steenkolenmijn ligt en dat dit de eerste steenkolenmijn van Spanje en de eerste onderwater mijn van Europa was?
Ik heb het over de Arnao mijn aan het Playa de Arnao strand (en in de buurt van het Playa de Salinas strand).
De inmiddels gesloten mijn is tegenwoordig gedeeltelijk een museum. Debora van intoAsturias neemt je mee naar het museum en naar het mijnwerkersdorp Arnao dat indertijd speciaal gebouwd is voor de mijnwerkers van de Arnao mijn.
In het museum krijg je in het Spaans een rondleiding, die Debora voor je in het Nederlands vertaalt. Hierbij daal je ook 20 meter af naar Asturië’s oudste verticale mijnschacht (geen aanrader voor mensen met claustrofobie) …
Lijkt het je wat om de Camino de Santiago te wandelen maar heb je geen tijd om verschillende weken vrij te nemen? Of weet je niet zeker of je het volhoudt om iedere dag 20 tot 30 kilometer te lopen?
Dan is de korte kennismaking met de Camino de Santiago die intoAsturias biedt allicht een super optie voor jou!
Samen met de Nederlandse Debora, en natuurlijk nog andere pelgrims die je op de route tegenkomt, wandel je vanuit Oviedo de eerste 12 kilometer van de Camino Primitivo, de oudste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Zo kun je kort proeven hoe het is om de Camino de Santiago de wandelen. Én krijg je tegelijkertijd meer te weten over de geschiedenis, natuur en gastronomie van Asturië. Twee vliegen in één klap dus.
Tip! Combineer deze excursie met een Engelstalige tour langs de hoogtepunten van Oviedo (samen met een lokale samenwerkingspartner van intoAsturias).
Hou jij van vogels kijken? Dan zul je het geweldig vinden om mee te gaan met deze Engelstalige excursie en op zoek te gaan naar lammergieren, die tot 2005 uitgestorven waren in nationaal park Picos de Europa en alleen nog voorkwamen in de Spaanse Pyreneeën!
Je wordt opgehaald in Cangas de Onis en rijdt samen met de lokale partner van intoAsturias de hoge bergen in. Om vervolgens op zoek te gaan naar lammergieren en andere soorten gieren, verschillende soorten arenden, kauwen en meer.
En te genieten van fantastische uitzichten op de bergen van de Picos de Europa en de meren van Covadonga….