Door: Ria Poulsen
In september was ik door het toerismebureau van Catalonië uitgenodigd om de Grand Tour de Catalunya uit te proberen, een circulaire route langs de kust en door het binnenland waarbij je kunt smullen van natuur, cultuur én gastronomie.
We rijden in totaal in 10 auto's en zijn in 5 groepjes opgesplitst om alle etappes van de Grand Tour uit te kunnen proberen.
Zelf wordt ik ingedeeld om etappe 4 van de Grand Tour te rijden, die begint in het aan de voet van natuurpark Cadí-Moixeró gelegen stadje La Seu d’Urgell en eindigt in in Dalí’s geboortestad Figueres.
Aangezien we maar twee dagen hebben, kunnen we helaas niet de hele route rijden. Daarom eindigt ons avontuur in vulkaangebied La Garrotxa.
Lees hier welke prachtige plekken we hebben ontdekt, waar we gegeten hebben en waar we onderweg geslapen hebben:
Na aankomst in Barcelona rijden we naar het stadje La Seu d'Urgell in de Catalaanse Pyreneeën, dat gelegen is aan de voet van het Cadí-Moixeró berggebied, op het punt waar de Segre en de Valira rivier bij elkaar komen.
Als we er aankomen, is het al vrij laat. Dus we zetten snel onze bagage in het hotel, zodat we voor het eten nog even het stadje kunnen verkennen.
Het rustige stadje heeft een oud centrum met een mooie bogengalerij plus een enorme kathedraal: de enige Romaanse kathedraal van Catalonië, die dateert uit de twaalfde eeuw en eveneens dienst heeft gedaan als fort.
Een vrij recente aanwinst van de stad is het kunstmatige Rafting Parc midden in de stad, dat aangelegd is voor de Olympische Spelen die in 1992 in Spanje gehouden zijn. Hou je van actie, ga dan hier kajakken of raften...
*Gastronomische tips*
1. Proef (en koop!) de kazen van kaaswinkel l'Abadessa (adres: Carrer dels Canonges 45) in het Middeleeuwse centrum van de stad. Mijn favoriete kaas is de Fragua kaas, een vrij harde, drie maanden oude kaas met zachte smaak die tijdens het lageren iedere dag met bier bestreken is...
2. Ga eten in hotel-restaurant Andria (Adres: Joan Brudieu 24). Het restaurant serveert traditionele Catalaanse gerechten die in een modern jasje zijn gestoken; en is in de verre omgeving bekend.
Vanuit La Seu d’Urgell nemen we 's ochtends de C-462 weg het natuurpark Cadí-Moixeró in. Het is een prachtige kronkelende weg met talloze haarspeldbochten en uitzicht op vredige dalen, door een ruw berggebied met kalkstenen bergen die begroeid zijn met voornamelijk dennenbomen.
De zon is nét op als we vertrekken, dus we kunnen volop genieten van de nevel die langzamerhand vanuit de dalen opstijgt. En terwijl we verder omhoog rijden, worden we af en toe verrast door piepkleine dorpjes als El Ges plus Josa de Cadí, waarin de huizen allemaal van natuursteen zijn.
De fascinerende autorit door natuurpark Cadí-Moixeró wordt compleet gemaakt met een wandeling door het beschermde natuurgebied, een bezoek aan de pittoreske bergdorpjes Tuixent en Gósol plus het proeven van de traditionele bergkeuken.
Aan het einde van de eerste dag van onze ontdekkingsreis over etappe 4 van de Grand Tour brengen we nog een bezoek aan de steenkolenmijnen van Cercs net ten zuiden van natuurpark Cadí-Moixeró, in het langs de Llobregat rivier gelegen deel van de comarca El Berguedà.
We zien er een film over de geschiedenis van de steenkolenmijnen in El Berguedà, krijgen een rondleiding door het museum en gaan met een treintje een stukje de mijn in, waar we onder andere leren hoe de steenkool er in de loop der jaren gewonnen is. Indrukwekkend!
We sluiten de dag af in het fantastische hotel Resguard dels Vents net buiten het plaatsje Ribes de Freser, een hotel dat me doet denken aan een berghut in de Oostenrijkse Alpen.
Tip: Je kunt in de steenkolenmijnen van Cercs ook een audiovisuele rondleiding in het Nederlands krijgen!
Op de tweede dag van etappe 4 van de Grand Tour rijden we als eerste naar het gezellige stadje Ripoll op 10 minuten rijden van ons hotel.
Zodra we het stadje binnenrijden, moet ik meteen aan Girona denken. Wat een gezellig klein stadje is dit! Helaas hebben we geen tijd om door de straten van Ripoll te struinen om beter de sfeer te kunnen proeven.
Maar gelukkig krijgen we wel een korte rondleiding door het Santa Maria klooster dat vanwege de prachtige Romaanse toegangspoort dé trekpleister van deze stad in de provincie Barcelona is. Wat een parel!
Vervolgens rijden we verder naar vulkaangebied La Garrotxa, een vruchtbaar natuurgebied met meer dan 40 vulkanen en ruim 20 lavastromen, waar overigens meer dan 150 soorten vlinders voorkomen.
Tijdens de wandeling met onze enthousiaste en zeer kundige gids, die ons meeneemt naar de Croscat vulkaan plus een lavastroom in het ernaast gelegen Fageda bos, zien we hoe een vulkaan er van binnen uitziet en hoe bomen boven op de lavastromen groeien.
Ik kan je warm aanraden om het vulkaangebied samen met een gids te verkennen, omdat je op deze manier veel meer ziet dan als je er zelf doorheen zou wandelen en bovendien veel te weten komt over vulkaangebieden.
Tip: Je kunt dit bijzondere vulkaangebied in Catalonië ook vanuit de lucht bewonderen, tijdens een tocht met een luchtballon!
We sluiten onze verkenning van de vierde etappe van de Grand Tour af met een bezoek aan Mas la Coromina, een klein melkveebedrijf in de Bas vallei dat ecologische koeienmelk produceert.
We krijgen er een kijkje achter de schermen krijgen, proeven de (h)eerlijke melk plus kazen en genieten van de prachtige boerderijwinkel.
Als we eerder waren gekomen, hadden we ook nog mee mogen helpen bij het melken van de koeien. En als we kinderen bij ons hadden gehad, hadden zij nog kunnen knuffelen met de konijnen van de familie en eieren kunnen rapen bij de kippen...
Tip: Via de website van Mas la Coromina kun je een afspraak maken om een kijkje achter de schermen te komen nemen en mee te helpen bij het melken van de koeien (de koeien worden van ongeveer 8 tot 10.30 uur gemolken, dus je moet er dan wel op tijd zijn).
Tijdens ons 2-daagse avontuur door de Pyreneeën van Catalonië heb ik genoten van een traditioneel berggebied met idyllische dorpjes, veel geleerd over het verleden van het gebied en gesmuld van lokale gastronomie.
Helaas hebben we geen tijd meer om naar de Middeleeuwse plaats Besalú, het kasteel en de zoutberg van Cardona plus Dalí’s geboortestad Figueres te gaan. Maar wat niet is, kan altijd nog komen…
Wil jij ook etappe 4 van de Grand Tour rijden? Trek er dan wel langere tijd voor uit, zodat je genoeg tijd hebt om wandelingen, fietstochten en/of klimtochten te maken, onderweg tussenstops te maken bij bergdorpjes, op je gemak het stadje Ripoll te verkennen en ook nog de Middeleeuwse plaats Besalù plus Figueres te verkennen.
Tijdens de vierde etappe van de Grand Tour de Catalunya hebben geslapen op de volgende plekken:
Voordat ons avontuur begon, hebben we overnacht Hotel Andria, een charmant klein familiehotel midden in het centrum van het aan de voet van natuurpark Cadí-Moiceró gelegen stadje La Seu d'Urgell.
Het heeft een paar gezellige gemeenschappelijke ruimtes, een heerlijk overdekt terras plus een schaduwrijke binnenplaats.
Bovendien beschikt het over een restaurant waarin je werkelijk heerlijk kunt eten. Dit was absoluut een goed begin van onze reis door Catalonië!
Tijdens het verkennen van etappe 4 van de Grand Tour sliepen we in het prachtige Hotel Spa Resguard dels Vents buiten Ribes de Freser, dat me doet denken aan een berghut in de Oostenrijkse Alpen. Wat een droomhotel is dit!
Het 4-sterren hotel heeft comfortabele kamers met eigen een balkon vanwaaruit je prachtig uitkijkt op het in een vallei gelegen plaatsje Ribes de Freser.
Dit hotel in Catalonië is bovendien strategisch gelegen tussen natuurpark Cadí-Moixeró plus vulkaangebied La Garrotxa en ligt dichtbij het gezellige stadje Ripoll.
Ik baal ervan dat we hier pas 's avonds aankomen en 's morgens vroeg alweer vertrekken, want wat had ik hier graag langer genoten van de Spa, het overheerlijke restaurant, mijn kamer met droomuitzicht en de fantastische rustgevende omgeving...
We hebben de Grand Tour de Catalunya afgesloten in het dichtbij de Sagrada Familia gelegen Hotel Barcelona 1882.
Dit elegante, stijlvol ingerichte 4-sterren hotel in Barcelona ligt op ongeveer 100 meter afstand van de Sagrada Familia en heeft naast een fitnessruimte plus restaurant ook nog een fantastisch dakterras met gezellige zithoeken, ligstoelen om te chillen plus een klein buitenzwembad.
Ideaal om na een drukke dag even lekker te ontspannen!
Voordat we de Grand Tour door Catalonië beginnen, lunchen we in het Oleum restaurant in het Museu Nacional d' Art de Catalunya (=Nationaal kunstmuseum van Catalonië) op de Montjuïc berg in Barcelona.
Wat een fantastisch begin van ons avontuur is dit! Het museum is werkelijk prachtig, het uitzicht op Barcelona overweldigend en het gourmet eten overheerlijk.
Ik vind het museum én het restaurant een absolute aanrader voor als je op vakantie in Barcelona bent!
Tijdens ons verblijf in het aan de voet van natuurpark Cadí-Moixero1 gelegen stadje La Seu d'Urgell eten we 's avond in het restaurant van Hotel Andria.
Nu begrijp ik waarom dit restaurant zo een goede naam heeft in de verre omgeving! Het eten is er werkelijk fantastisch. Je smult er van traditionele Catalaanse gerechten, die echter wel in een modern jasje zijn gestoken.
Ik kon het niet laten om een Rabo de Buey (=Ossenstaart) te bestellen. Veel te vullend eigenlijk voor 's avonds, maar wat was die lekker!!
In het plaatsje Gósol, waar Picasso in de zomer van 1906 een paar maanden verbleven heeft, hebben we een heerlijke lunch in Hostal Cal Franciscó.
Van buiten ziet het hotel-restaurant er traditioneel uit, van binnen heel modern. En het eten? Dat ziet er modern uit, maar is behoorlijk traditioneel. Je kunt er echte traditionele berggerechten proeven.
Een goede indicator of een restaurant goed is vind ik altijd het aantal gasten. Het feit dat het restaurant goed gevuld is, is dus een goed teken.
Tip: Voor €16 kun je er genieten van een menu del día (=dagmenu)...
Na onze prachtige wandeling door vulkaangebied La Garrotxa plus ons bezoek aan het kleine ecologische melkveebedrijf worden we getrakteerd op een lunch bij Restaurant Font Moixina.
Het restaurant ligt verstopt tussen de bomen, achter een ander restaurant, aan de rand van de stad Olot, de hoofdstad van vulkaangebied La Garrotxa.
Als wij er aankomen, is het duidelijk ook lunchtijd voor de lokale bevolking: bijna alle tafels zijn bezet en de obers lopen af en aan om het menu del día (hier €17) te serveren. Een aanrader!
Tip: Als toetje kun je ook een La Fageda yoghurt bestellen, een gewone, lekker yoghurt. Het bijzondere aan deze yoghurt is echter dat die midden in het vulkaangebied gemaakt wordt, door geestelijke gehandicapten.
Ik kan nog veel meer vertellen over de natuurgebieden en plaatsen die ik tijdens de Grand Tour en tijdens andere bezoeken aan Catalonië bezocht heb! Op aparte pagina’s kun je meer lezen over: