Door:Gertjan de Zoete
In het op een Afrikaanse savanne lijkende landschap van Extremadura in Midden Spanje, dat bestaat uit eindeloze dehesas en vlakten met breed uitgroeiende steeneiken waaronder het vee in de hete zomers de noodzakelijke schaduw opzoekt en waar het gras in de zomer een goudgele glans aan het landschap geeft, ging ik op zoek en vond ik 'the big 5'!
Ik vertel je hier meer over de monniksgier, Spaanse keizerarend, grote trap, kraanvogels en het edelhert...
En daar zweeft de machtige monniksgier door de lucht, met een spanwijdte van bijkans drie meter werpt hij grote schaduwen over het land, op zoek naar kadavers.
Dit is met recht de allergrootste en imposantste van het illustere vijftal, die in Extremadura tot de Europese ‘big five’ behoort.
Decennialang was de monniksgier een bedreigde vogelsoort, maar vanwege de optimale leefomgeving in Extremadura, heeft de populatie zich goed hersteld en is de monniksgier alom aanwezig.
Samen met vale gieren zorgen monniksgieren ervoor dat kadavers zo snel mogelijk worden opgeruimd.
Als goede tweede vind je in Extremadura de uiterst zeldzame en kort geleden nog zeer bedreigde Spaanse keizerarend. Een roofvogel van wereldklasse, die uitsluitend op het Iberisch schiereiland voorkomt.
De laatste decennia gaat het gelukkig weer crescendo met deze zeldzame arend, die als hij hoog in de lucht zweeft, zijn sneeuwwitte schouders toont, als verwijzing naar de eeuwige sneeuw op de Kilimanjaro.
Een jager op hazen en konijnen, die hij van kilometers ver met zijn ongelooflijk scherpe blik weet te vinden.
Van een andere gewichtsklasse is de grote trap, onder de steppevogels een zwaargewicht, de mannetjes wegen wel 15 tot 17 kilo.
Vooral in de vroege voorjaarsmaanden maart en april vertonen deze mannen een bijzonder gedrag tijdens de baltsperiode.
Op de eindeloze steppen staan zij als een sneeuwwitte bal te paraderen om de gunst van de vrouwtjes, die veelal schijnbaar ongeïnteresseerd het gedoe van de aanstellerige mannetjes aanschouwen.
Wie voor het eerst deze vogels in baltshouding ziet, kan er met moeite kop of staart aan ontdekken.
Vanaf oktober, als het landschap na de eerste regens weer groen kleurt, komen tienduizenden kraanvogels aan in Europa’s Afrika, waar ze in het uitgestrekte landschap rust en voedsel vinden.
De aankomst gaat gepaard met hun trompetterende ‘kroe kroe’, waarmee ze hun vaste overwinteringsgebied welkom heten.
Tot wel 130.000 kraanvogels overwinteren in Extremadura van november tot eind februari, waarna ze terugvliegen naar hun Noord-Europese broedgebieden.
Eind augustus begint de bronst van het edelhert. In de bergen en de dehesas schalt hun geburl over het land. De zwaarste mannetjes met de meest indrukwekkende geweien voeren de troep aan en zijn favoriet bij hindes.
De edelherten zijn in elk type landschap van Extremadura aan te treffen. Anders dan in de rest van Europa, zijn de edelherten van de Iberische variant door het schrale voedselaanbod kleiner en lichter van gewicht dan hun Midden- en Noord-Europese soortgenoten.
In het Nationaal Park Monfragϋe zijn edelherten gemakkelijk waar te nemen.
Wil je deze prachtige dieren zelf kunnen zien? Ga dan op vakantie naar Extremadura en verblijf in een van de nieuwgebouwde rustieke bungalows op Finca las Abubillas, die liggen in een prachtig landschap van eeuwenoude steeneiken, op steenworp afstand van nationaalpark Monfragüe.
Met alle plezier vertel ik je dan meer over de verschillende dieren die je in Extremadura kunt vinden en hoe je ze kunt fotograferen. Vervolgens kun je er alleen op uit trekken (in de bungalows liggen talrijke in het Nederlands uitgewerkte wandelroutes).Of je kunt vanuit een van de schuilhutten op ons landgoed of in het Monfragüe park vogels en wild spotten of fotograferen.