Casa de Diego: de oudste waaierwinkel van Madrid

Wil jij tijdens je vakantie in Madrid op een bijzondere manier cultuur snuiven? Neem dan eens een kijkje bij Casa de Diego, de oudste waaierwinkel van Madrid!

Casa de Diego - de oudste waaierwinkel van Madrid

De waaierwinkel is opgericht in 1853 door de familie Diego. En heeft sindsdien waaiers (in het Spaans: abánicos) én paraplu's gemaakt, verkocht en gerepareerd. 

In eerste instantie werden waaiers alleen gebruikt door de rijken in Spanje en Europa. Het waren dan ook echte meesterwerken met prachtige schilderingen, borduursels en meer.

Tegenwoordig zijn waaiers niet meer uit het straatbeeld in Spanje te denken.

En maakt de gehele Spaanse bevolking dankbaar gebruik van waaiers om zich in de hete zomerse dagen een beetje verkoeling mee toe te wuiven. 

Adres van oudste waaierwinkel Madrid

De oudste waaierwinkel van Madirid bevindt zich midden in het centrum van Madrid, op het bekende Puerta del Sol plein (Adres: Puerta del Sol 12). En ligt dichtbij de trappen naar Metrostation Sol (aan de overkant van het km0 punt).

Openingstijden van oudste waaierwinkel Madrid

Casa de Diego is iedere dag geopend van 9:30 tot 20:00 uur. Behalve op zondag. Dan is de oudste waaierwinkel van Madrid gesloten. En geniet het personeel van het kleine familiebedrijf van een welverdiende rustdag.

Tip! Bewonder prachtige oude waaiers bij Casa de Diego

Het mooiste aan de oudste waaierwinkel van Madrid vind ik nog wel, dat je er ook prachtige oude waaiers kunt bewonderen!

Op sommige van deze waaiers staan historische taferelen uitgebeeld. En anderen zijn weer prachtig beschilderd of zijn van bijzondere materialen gemaakt...

Een waaier over de inname van Granada in het kleine waaiermuseum van Madrid

Geschiedenis van de Spaanse waaier

De waaier komt overigens oorspronkelijk uit China en Japan. En is vanuit Japan via Portugal door heel Europa verspreid. Waar hij aan het hof en door de adel gebruikt werd. En dan alleen door vrouwen.

Langzamerhand is de waaier weer uit Europa verdwenen. Behalve in Spanje. Hier heeft hij zelfs een omgekeerde ontwikkeling doorgemaakt. Want sinds 1900 wordt de Spaanse abanico ook door de normale bevolking gebruikt, door zowel mannen als vrouwen.

In de zomer zie je echt iedereen in Spanje met een waaier wuiven. In de metro, op straat en in restaurants.

De waaier die tegenwoordig door Jan en alleman wordt gebruikt, is ook geen kunstwerk meer, zoals het vroeger was. Maar een massaproduct, dat je vaak al voor €1,- kunt kopen op straat.

Sfeervolle accommodaties in Madrid

Lees meer over Madrid