Door: Ria Poulsen
Wil jij tijdens je vakantie in Madrid op een bijzondere manier cultuur snuiven? Neem dan eens een kijkje in het waaiermuseum van Madrid!
Een klein museum, met waaiers van over de hele wereld. Waar je meer leert over de Spaanse 'abanicos': de waaiers waar de Spaanse bevolking zo dankbaar gebruik van maakt om zich in de hete zomerse dagen een beetje verkoeling mee toe te wuiven.
Midden in het centrum van Madrid ligt Casa de Diego, de oudste waaierwinkel van Madrid. Een klein familiebedrijf, dat sinds het begin van de negentiende eeuw waaiers en paraplu's maakt en repareert.
In de winkel op de Puerta del Sol 12 worden de waaiers en paraplu's verkocht. In het filiaal om de hoek worden ze gerepareerd. Én is sinds 2011 een klein waaiermuseum gevestigd.
Het kleine waaiermuseum van Madrid bevindt zich in de calle Mesonero Romanos 4, een zijstraat van de calle del Carmen.
Vanaf de Puerta del Sol sla je de calle del Carmen in. En vervolgens ga je de derde straat naar rechts.
Het kleine waaiermuseum bestaat uit een aantal vitrines in het filiaal van de oudste waaierwinkel van Madrid. Die Europese waaiers vanaf de achttiende eeuw tentoonstellen. Het is niet groot, maar dat maak het niet minder interessant om te zien met wat voor materialen en motieven verschillende waaiers in verschillende periodes en landen zijn gemaakt.
In de vitrinekasten staat een korte uitleg (in het Spaans) over de gebruikte materialen en de herkomst van iedere waaier. En broer Diego staat klaar om nog verdere uitleg geven. En om nog een aantal bijzondere abanicos van achter de toonbank vandaan te toveren.
Een interessante bezienswaardigheid in Madrid, vind ik zelf.
De waaier komt overigens oorspronkelijk uit China en Japan. En is vanuit Japan via Portugal door heel Europa verspreid. Waar hij aan het hof en door de adel gebruikt werd. En dan alleen door vrouwen.
Langzamerhand is de waaier weer uit Europa verdwenen. Behalve in Spanje. Hier heeft hij zelfs een omgekeerde ontwikkeling doorgemaakt. Want sinds 1900 wordt de Spaanse abanico ook door de normale bevolking gebruikt, door zowel mannen als vrouwen.
In de zomer zie je echt iedereen in Spanje met een waaier wuiven. In de metro, op straat en in restaurants.
De waaier die tegenwoordig door Jan en alleman wordt gebruikt, is ook geen kunstwerk meer, zoals het vroeger was. Maar een massaproduct, dat je vaak al voor €1,- kunt kopen op straat.